7 dingen die je nog niet wist over Instagram voor bedrijven

De selfiecultuur dankt zijn exponentiële groei aan Instagram, Rens Kroes dankt haar kookboeken aan haar populariteit op hetzelfde medium. Restaurants passen de belichting aan, zodat klanten de beste foto’s van de mooiste gerechten kunnen schieten. Instagram is hot. Ja, óók voor bedrijven.

Niet voor niets vond afgelopen dinsdag (28 juni, red.) het Frankwatching-event ‘Instagram voor bedrijven‘ plaats, waar acht sprekers de zakelijke inzet van Instagram bespraken. Zoals Marcel van der Heijden (Managing Director A Friend of Mine) in zijn keynote predikt: “Instagram is de digitale kroeg. Een plek om een visueel verhaal te vertellen van een merk of van jezelf.” Als fervent Instagrammer doe ik niets liever dan dat. Deze dag stond in het teken van herkenning, bevestiging, maar ook van een enorme dosis learnings over het medium dat zo in ontwikkeling is. Daarom zet ik ze voor je op een rij: de zeven dingen die je nog niet wist over het zakelijk inzetten van Instagram.

#1. Instagram is verhalen maken

Marcel van der Heijden noemt het de digitale kroeg die uitermate geschikt is voor brand building.Kirsten Jassies (@kirst_enj) vertelt in haar keynote dat ze graag mooie momenten vastlegt en daarmee haar eigen, authentieke verhaal vertelt. Ook Instagram-fotograaf Eelco Roos (@croyable) vertelt verhalen voor merken met zijn foto’s. Het gaat niet om het communiceren van logo’s en producten, maar om het creëren van een bepaald gevoel dat past bij het merk en daarmee een aantrekkingskracht heeft op de doelgroep.

Instagram is de digitale kroeg. Een plek om een visueel verhaal te vertellen van een merk of van jezelf. – Marcel van der Heijden

Het Nederlandse kledingmerk Scotch&Soda (@scotch_official) heeft dit principe goed in de smiezen. Zij zetten een beleving neer door beelden te delen van reizen, mooie details, toffe prints en inspirerende straatbeelden. Er ontstaat een eenduidig beeld, dat een vrijgevochten gevoel ademt. Consistentie in een verhaal is key. Zorg daarom dat de eerste negen foto’s altijd bij elkaar passen. Gebruik eenzelfde filter, kleurschakering en wees consistent in de thema’s die je in beeld brengt.

#2. Demy de Zeeuw – Neerlands meest succesvol zakelijk Instagrammer

Als iemand de kunst van zakelijk Instagrammen goed heeft begrepen, dan is het voetballer Demy de Zeeuw. Ik had hier geen idee van, maar uit de keynote van Kirsten Jassies blijkt dat hij de meest succesvolle zakelijk Instagrammer van Nederland is. Hij is eigenaar van de accounts @433 (11 miljoen volgers), @balr (960k volgers), @wannahaves (591k volgers) @hotels (170k volgers) en geeft elk account een eigen persoonlijkheid. Hij is consistent in de verhalen die hij deelt en laat vooral mooie, stilistische beelden zien, die het goed doen op ons netvlies.

Kim Selfie#3. Doen: schaamteloze selfies schieten

Wat De Zeeuw ook doet, maar wat eveneens wordt getipt in verschillende keynotes, is dat je altijd een stuk van jezelf moet laten zien. Letterlijk. Of het nu om een privé- of zakelijk account gaat: af en toe een selfie posten doet het goed.

We zijn met z’n allen behoorlijk nieuwsgierig en ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat ik door de feed van een persoon of merk scrol om een glimp op te vangen van de persoon achter het account. Regelmatig onderwerp ik mijn account aan een analyse op Iconosquare en ook daaruit blijkt dat posts waarop ik zelf sta, de meeste likes opleveren. Mijn tip is wel om te zorgen voor een aangename afwisseling met andersoortige beelden. Een account dat uitpuilt van de selfies is enkel geoorloofd als je Kim Kardashian heet en je bijnaam Selfie Queen is.

#4. Influencers – invloed is belangrijker dan bereik

Over Kim Kardashian gesproken. Stel, je wil influencers inzetten om jouw verhaal te vertellen op Instagram. Goed idee. Een influencer heeft een kant-en-klare fan base, waar jij jouw verhaal kunt pluggen. Er is een aantal voorwaarden. Aranka van der Voorden (@arankaworld), influencer en owner van Fitgirlcode.com (@fitgirlcode) en Jogha (@joghacom), vertelt dat een eigen persoonlijkheid van een influencer een belangrijk criterium is voor haar.

JOGHA op Instagram We love seeing all these happy Jogha Girls in their shorts ! Buy one short, get the second one for free! Limite

De Gemeente Rotterdam (@gemeenterotterdam) onderschrijft dit. Zij selecteren regelmatig een superpromoter en laten deze persoon een week lang het gemeentelijk account beheren. Authenticiteit is geboden. Nog belangrijker is dat de influencer, superpromoter of ambassadeur een loyale community heeft opgebouwd. De grootste learning die Van der Voorden met ons deelt is dan ook: de invloed van een influencer binnen een bepaalde audience is belangrijker dan het bereik dat die persoon heeft.

#5. Hashtags als analysetool

Dan is de volgende stap: wat levert een influencer jou op? Het is inmiddels een alombekend adagium in de marketingcommunicatie, maar niet minder van toepassing op Instagram. Zorg dat je meetbaar maakt wat een influencer jou oplevert. Geef elke influencer bijvoorbeeld een unieke, gepersonaliseerde kortingscode van jouw webshop, zodat hun community shopt met die code.

Schermafbeelding 2016-06-30 om 15.14.51

Monitor daarnaast constant waar je doelgroep is, welke accounts zij volgen en treedt met ze in contact. Neem je volgers serieus en vraag trouwe likers hun mening over jouw content. Des te meer voelen zij zich betrokken. Bekijk ook welke hashtags zij gebruiken en creëer zelf één hashtag voor jouw merk, die volgers kunnen gebruiken. Zo gebruikt Jogha #joghagirl en speelt PostNL in op de hashtag #snailmailers. Op een branded hashtag rust het merkrecht, vertelt Charlotte Meindersma (@charlotteslaw) van Charlotte’s Law. Wist ik niet. Een ander mag jouw hashtag met merknaam dus niet commercieel inzetten.

#6. Van brand building naar webcare

Een aantal sprekers vindt het vertellen van een authentiek verhaal het allerbelangrijkst op Instagram. Toch is er een aantal bedrijven dat de stap maakt naar Instagram als webcare tool. PostNL (@postnl) timmert hard aan de weg om loyale Instagrammers van dienst te zijn op het medium.

Gwendy Richard (@bloggergwendy) vertelt dat service verlenen een belangrijk doel is op Instagram. Toch merkt ze dat ze niet altijd zélf service hoeven te verlenen, maar dat de volgers onderling elkaars vragen beantwoorden. Aranka van der Voorden ondervindt hetzelfde. Meiden vragen aan elkaar welke kledingmaat zij moeten hebben bij het aanschaffen van een sportbroek van Jogha. Als je zelf een stuk service geeft, verspreidt de community het woord. Zo blijkt.

#7. Boomerangen maar!

Wat we te zien krijgen in onze news feed is gebaseerd op algoritmen die Instagram hanteert om jou de meest aantrekkelijke posts voor te schotelen. En wat blijkt? Instagram vindt video leuk en waardeert video’s dan ook meer dan stilstaand beeld. Af en toe een korte video of Boomerang posten is niet alleen leuk, maar heeft ook een positief effect op jouw ranking. Volgens Kirsten Jassies is Boomerang overigens the next big thing en is ze ervan overtuigd dat ‘Boomerangen’ volgend jaar als werkwoord staat opgenomen in de Dikke van Dale. Ik kan alleen maar hopen. En wat de toekomst brengt? Jassies vertelt over Oculus Rift, waarbij je kunt rondkijken op plekken en meteen ziet welke foto’s er van zo’n plek zijn gepost. Hoe cool!

#Adverteren?

Nu heb ik één ding onbesproken gelaten en dat is Instagram advertising. Hier is wel degelijk aandacht aan besteed dinsdag en de conclusie is dat adverteren op Instagram nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Zeker als het op het targeten van de doelgroep aankomt.

Als je als merk wil adverteren, dan is de belangrijkste voorwaarde: zorg voor goede content. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je account goed gevuld is, mocht iemand doorklikken. Experimenteer ook eens met de Video Ad of Carrousel Ad, zeker als je een kledingmerk hebt.

#Learnings

Selfies zijn geoorloofd, Boomerang ook. We kunnen leren van Demy de Zeeuw, maar ook van PostNL, #fitgirlcode, Eelco Roos en de andere sprekers van dinsdag. Met een boel learnings verlaat ik het Utrechtse. Wat mij betreft blijft dé sleutel tot succes: wees authentiek, vertel je eigen verhaal. Of het nu je persoonlijke- of merkverhaal is.

Foto inleiding met dank aan 123RF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *